Vaststellingsovereenkomst – Afscheid nemen van een werknemer
Stel: uw werknemer past niet meer in de onderneming
Een van uw medewerkers functioneert niet goed meer binnen het team. Hij of zij roept frustraties op bij de collega’s. Meerdere functioneringsgesprekken hebben niet tot de gewenste verandering geleid. Uiteindelijk neemt u na maanden het besluit dat het zo niet langer gaat. U wilt afscheid nemen.
Wat kunt u dan doen? Kunt u de werknemer ontslaan, en op welke manier kan dat het beste? Vraag dan DHE Advocatuur om advies en begeleiding.
Wat zijn dan uw rechten en plichten als werkgever? Kiest u voor eenzijdig ontslag of stuurt u aan op ontslag met wederzijds goedvinden? De keuze die u maakt hangt af van de omstandigheden in uw onderneming en rond de persoon in kwestie.
DHE Advocatuur kan u begeleiden bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst. DHE Advocatuur denkt met u mee hoe u afscheid neemt van een of meer werknemers, liefst zonder ingrijpende en kostbare gerechtelijke stappen.
Preventie
Arbeidsrechtelijke zaken (zoals rond een conflict of ontslag) komen meestal niet uit de lucht vallen. DHE Advocatuur kan u bij conflict of ontslag begeleiden van begin tot eind van het traject, maar kan u ook helpen problemen te voorkomen.
Hoe houdt u uw werknemers inzetbaar en gezond? Hoe zorgt u ervoor dat de werksfeer goed blijft, en hoe kunt u beginnende problemen het beste aanpakken? Hoe voorkomt u dat u een pad met hoogoplopende emoties moet bewandelen?
DHE Advocatuur kan u hierin adviseren en begeleiden.
Stappen werkgever bij ontslag wederzijds goedvinden
1. Schakel DHE Advocatuur in
DHE Advocatuur stelt een juridisch correcte vaststellingsovereenkomst voor u op. De vaststellingsovereenkomst is dan getoetst op WW-uitkering, transitievergoeding en andere relevante aspecten. DHE Advocatuur behartigt uw belang als werkgever richting de werknemer. Indien gewenst kan DHE Advocatuur de gesprekken namens u met de werknemer voeren.
2. Ga in gesprek met uw werknemer
U nodigt uw medewerker uit voor een gesprek. Hierin legt u uit, dat u in gezamenlijk overleg het dienstverband wilt beëindigen. U legt een vaststellingsovereenkomst aan uw medewerker voor. Met dit eerste voorstel hoeft uw werknemer niet meteen akkoord te gaan. Vraag uw medewerker het voorstel mee naar huis te nemen en er rustig over na te denken. Spreek een termijn af waarbinnen u een reactie verwacht.
3. Denk flexibel voor uw werknemer
Maak een afspraak met uw werknemer om op een later moment de voorwaarden in de concept-overeenkomst te bespreken. Realiseert u zich dat een ontslagvoorstel door iedereen anders ervaren kan worden. Emoties die hoog oplopen zijn gebruikelijk in deze processen. Het is belangrijk dat de vaststellingsovereenkomst geen onbedoelde negatieve effecten heeft voor uw werknemer, bijvoorbeeld zijn of haar recht op WW.
4. Leg alle afspraken vast op papier
Leg vanaf het eerste moment de gesprekken en gemaakte afspraken tussen u en de werknemer vast op papier. Voer elk gesprek met uw werknemer met minimaal één persoon extra. Zo kunt u het gesprek voeren, terwijl de ander notuleert. DHE Advocatuur begeleidt u niet alleen in juridisch opzicht, maar ook in praktische zin. U krijgt advies hoe u het proces kunt laten verlopen met zo min mogelijk problemen voor uw medewerker en uw onderneming.
5. Wel of niet akkoord met de vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst wordt gesloten tussen twee partijen. Vooraf staat de uitkomst dus niet vast. DHE Advocatuur streeft naar een optimale uitkomst voor u als werkgever . Ook helpt DHE Advocatuur u met verdere stappen als u geen akkoord bereikt met uw werknemer.Tijdens het proces verzorgt DHE Advocatuur de juridische afhandeling. DHE Advocatuur geeft u advies, onderhandelt namens u en begeleidt u naar een oplossing.
DHE Advocatuur: gespecialiseerd in arbeidsrecht voor werkgevers met oog voor de menselijke maat.
Heeft u vragen of wilt u gebruik maken van de expertise van DHE Advocatuur, neem dan direct contact op!