Ontslag op staande voet is het zwaarste arbeidsrechtelijke middel dat een werkgever kan inzetten. Dit vraagt om snelheid én zorgvuldigheid. Omdat er veel aandachtspunten zijn, kan het waardevol zijn om hulp in te roepen van een specialist die vaker met dit soort zaken te maken heeft.
Onlangs stond ik een werkgever in de levensmiddelenindustrie bij. Een onderneming waar meerdere oproepkrachten werken. Een van hen kon het niet laten om de boel te bedonderen. Een oplettende klant signaleerde dat deze medewerker onder werktijd verdachte handelingen verrichtte en lichtte de werkgever in.
Camerabeelden
Bij het bekijken van camerabeelden bleek dat er inderdaad sprake was van verduistering. Daarom stelde de werkgever een onderzoek in. Dit duurde een dag of drie. Op de vierde dag – direct na afsluiting ervan – is de werknemer in een gesprek geconfronteerd met zijn daden en op staande voet ontslagen. De werknemer legde zich er niet bij neer en startte een procedure bij de kantonrechter.
Strikte voorwaarden
Een ontslag op staande voet heeft ernstige gevolgen voor iemand. Daarom moet het aan strikte voorwaarden voldoen:
- Er moet een dringende reden zijn: een ernstig verwijtbare gedraging zoals diefstal, verduistering, mishandeling of grove belediging
- De opzegging moet onverwijld gegeven worden
- De dringende reden moet de werknemer onverwijld meegedeeld worden
Ontslagreden opgegeven
In mijn zaak vond de rechter meer van belang of het ontslag juridisch correct gegeven was. Volgens de rechter zou de ontslagreden niet onverwijld medegedeeld zijn. Uiteindelijk is de zaak geschikt en volgde geen uitspraak.
Haastige spoed…
Als werkgever wilt u een ‘rotte appel’ liever gisteren dan vandaag van de werkvloer verwijderd zien. Maar het is en blijft lastig om een medewerker op staande voet te ontslaan. Na invoering van de Wet Werk en Zekerheid is dit zelfs nog lastiger. Bel gerust met DHE Advocatuur voor advies. Wij hebben de kennis en praktijkervaring om u te helpen om de juiste weg te volgen.