Arbeidsrecht voor werknemers
U maakt als werknemer deel uit van het arbeidsproces. Daardoor heeft u rechten en plichten. Welke dit zijn, hangt af van uw functie en uw positie binnen de onderneming.
Als werknemer krijgt u vaak pas met het arbeidsrecht te maken, als er sprake is van (dreigend) ontslag. Maar ook in andere situaties kunt u voor arbeidsrechtelijke vraagstukken komen te staan. Denk aan:
- ziekte en reïntegratie;
- wijziging van arbeidsvoorwaarden;
- een reorganisatie.
DHE Advocatuur kan u ook in deze situaties van dienst zijn. Stel uw vraag gerust, dan bekijken wij of DHE Advocatuur voor u het juiste adres is. Zo niet, dan kan DHE Advocatuur u doorverwijzen naar andere juridisch specialisten.
(Dreigend) ontslag
Als werknemer kunt u met (dreigend) ontslag te maken krijgen. Het is dan van groot belang dat u weet wat uw rechten en plichten zijn en welke opties u heeft. DHE Advocatuur kan u hierin adviseren. Ook kan DHE Advocatuur u bijstaan in het eventuele ontslagtraject.
Stel: u ontvangt een vaststellingsovereenkomst
Uw werkgever wil u ontslaan en legt u een vaststellingsovereenkomst voor, die het einde van het dienstverband regelt. Ga hier nooit zomaar mee akkoord, maar win juridisch advies in. DHE Advocatuur kan u helpen bij het beantwoorden van de volgende vragen:
- Wat is een vaststellingsovereenkomst precies?
- Kan ik weigeren akkoord te gaan met de vaststellingsovereenkomst?
- Wat zijn de gevolgen voor mij als ik de vaststellingsovereenkomst teken?
- Als ik de vaststellingsovereenkomst teken, heb ik dan recht op WW?
- Kan ik zelf eisen opnemen in de vaststellingsovereenkomst die de werkgever heeft opgesteld?
Bij (dreigend) ontslag neemt DHE Advocatuur altijd uw individuele situatie als uitgangspunt. Uw belang staat voorop. Dit kan zijn het voorkomen van ontslag of, als dit niet mogelijk is, een zo gunstig mogelijke ontslagregeling.
Do’s en don’ts bij dreigend ontslag
1. U ontvangt een ontslagvoorstel of een vaststellingsovereenkomst. Reageer niet direct!
Uw werkgever nodigt u uit voor een gesprek. U ontvangt een ontslagvoorstel of een vaststellingsovereenkomst. Het is verstandig om hier niet direct op te reageren. Zie het als een eerste voorstel, waarmee u niet zomaar akkoord mee hoeft te gaan. Teken nooit een ontslagvoorstel of een vaststellingsovereenkomst zonder voorafgaand advies door DHE Advocatuur.
2. Maak een afspraak voor een vervolggesprek met uw werkgever
Zeg tegen uw werkgever dat u over het voorstel wil nadenken en misschien nog vragen heeft. Spreek met uw werkgever af dat u dit in een volgend gesprek wil bespreken. Het is goed om in gesprek te blijven en uw goede wil te tonen, maar dit betekent niet dat u meteen hoeft te reageren. U heeft tijd nodig om advies in te winnen en na te gaan wat de gevolgen van het voorstel zijn, bijvoorbeeld voor uw WW-rechten.
3. Blijf beschikbaar voor werk
Op het moment dat u een ontslagvoorstel krijgt, bent u nog in dienst van uw werkgever. Verlies nooit uw werk en uw taken uit het oog en blijf beschikbaar voor werk, hoe moeilijk dit ook is. U bent namelijk verplicht u op te stellen als een goed werknemer, ook in de situatie dat ontslag dreigt. Geef bij voorkeur ook schriftelijk bij uw werkgever aan dat u bereid bent uw werk te blijven doen. Dit kan later in een eventuele procedure van pas komen.
4. Schakel DHE Advocatuur in
DHE Advocatuur is gespecialiseerd in ontslagzaken. DHE Advocatuur vertelt u wat uw rechten en plichten zijn, neemt uw opties met u door en schat samen met u in hoe kansrijk deze zijn. Vervolgens kan DHE Advocatuur in het traject dat volgt u blijven adviseren, en als het moet namens u de onderhandelingen voeren. Uw wensen, doelen en strategie staan daarbij altijd voorop.
5. Controleer de vaststellingsovereenkomst
Soms is ontslag onvermijdelijk. Als beëindiging van het dienstverband via een vaststellingsovereenkomst wordt geregeld, controleert DHE Advocatuur of het concept juridisch deugt, de WW-rechten intact blijven en de transitievergoeding klopt. Ook bekijkt DHE Advocatuur of aanvullende eisen van u in de overeenkomst verwerkt kunnen worden.